STEM+A Sistemi Nedir?

STEM+A Sistemi Nedir?

Eğitim, bilimsel araştırmaların ışığında sürekli değişim ve dönüşüme uğrayan bir süreç. Eğitim hayatında kritik bir temel inşa eden okul öncesi eğitim ise anne babaların büyük önem verdiği bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklarının iyi bir anaokulunda eğitime başlamalarını isteyen anne babalar bu çerçevede çeşitli araştırmalar yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülkede yaygınlaşmaya başlayan eğilim, anaokulunda bazı bilimlerin başlangıç düzeyinde de olsa çocuklara öğretilmesini içeriyor. Buna göre, anaokulu ve ilkokullarda belli başlı disiplinlerin çocukların seviyelerine uygun biçimde anlatılması ön görülüyor. Bu alanda öne çıkan yaklaşımlardan biri de kuşkusuz STEM+A sistemi. Bu sistemi uygulayan İzmir anaokulu arayışında olan anne babalar bu yazıda sistem hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir ve bu sistemi uygulayan kurumları görebilir.

STEM Nedir?

İngilizce Science, Technology, Engineering ve Math (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olan STEM, dünyada hızla yaygınlaşan bir eğitim sistemidir. ABD’de ortaya çıktıktan sonra başta Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere birçok ülkede uygulanmaya başlayan sistemde ezberci yaklaşım yerine interaktif biçimde bir öğrenme metodu getirir. Bu sistemde Bilim – Teknoloji – Mühendislik ve Matematik alanlarında analitik düşüncenin çocuklarda yerleşmesi adına araştırma isteği, yaratıcılık ve merak duygusu teşvik edilir. Bu şekilde çocukların problem çözme yeteneğinin gelişmesi amaçlanır.

STEM Sisteminin Avantajları

Günümüzde bilgi teknolojilerinde gözlenen büyüleyici gelişme ivmesi her alanda olduğu gibi eğitim için de birçok avantajı beraberinde getiriyor. Artık herhangi bir bilgiye ulaşmak eskiye göre kıyaslanamayacak derecede kolay. Arama motorları, akademik veri tabanları, bilgilendirici web siteler, sosyal paylaşım uygulamaları ve video portalları, hemen hemen her konuda istediğiniz bilgiye çok kısa sürede ulaşmanızı sağlıyor. Her ne kadar internetin ve sosyal medyanın bağımlılık riski sebebiyle çeşitli zararlara sahip olduğu vurgulansa da, bu araçlar doğru uygulandığında inanılmaz imkanlar sağlıyor.

Bilgi teknolojilerinin doğru kullanımı, araştırma amacıyla internetin mucizevi bir kaynak haline gelmesi anlamına geliyor. STEM sistemi ile çocuklara araştırma ve merak heyecanının aşılanması, hayatlarının geri kalanında teknolojiyi doğru kullanarak bilgiye daha hızlı ulaşmasını sağlıyor.

STEM+A Sistemi Nedir?

STEM sistemi farklı ülkelerde yaygınlaşınca bazı gelişmelere de sahne oldu. Özellikle Avrupa’daki birçok okul, sisteme sanat derslerini de ekleyerek kısaltmayı STEM+A sistemi olarak güncelledi. Ülkemizde sistemi uygulayan okulların bazıları da STEM+A sistemini tercih ediyor.

İzmir kreş ve anaokulları STEM+A eğitim sistemi ile küçük yaştaki çocukların analitik düşünce kazanırken sanatsal becerilere de aşina olması adına çalışmalar yapıyor. İzmir kreş çağındaki çocuklar için STEM+A sistemi ile sıra dışı kalitede bir eğitim verilen yerlerin başında geliyor. Çocukların psikolojisi ve bilişsel yeterliliği dikkate alınarak oluşturulan sistemde bilimsel ve sanatsal konulara karşı merak uyandırılıyor. İnteraktif biçimde işlenen derslerde öğrencilerin kendi sordukları sorulara kendilerinin cevap araması bekleniyor. Böylece, teknolojik imkanları kullanarak merak duygularını giderebilmeleri hedefleniyor. Bu alışkanlık kazanıldığında sadece eğitimle alakalı konularda değil, hayatın hemen her alanında merak ettikleri konuları sistematik biçimde araştırabilmeleri için temel atılıyor.

Anne Babalar Neden STEM+A Sistemini Tercih Ediyor?

STEM+A Sistemini uygulayan İnciraltı anaokulu ve kreşleri çocukların çeşitli araçlarla bilimsel ve sanatsal aktivitelerde bulunmasını sağlıyor. Daha üst eğitim seviyelerinde ise fen bilimleri ve bilgisayar laboratuvarları, inovasyon merkezleri, üretim noktaları ve sanat atölyeleri de yer alıyor. Ancak anaokulu çağındaki çocukların bilişsel yeterlilikleri dikkate alınarak bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat dallarındaki konulara merak duymalarını sağlayacak etkinlikler düzenleniyor. Böylece çocukların bahsi geçen alanlarda soru sorabilmelerine imkan sağlanıyor. Merak duygusunun geliştirilmesi ve soru sorma alışkanlığını kazanmalarının ardından bu sorulara kendilerinin cevap araması için gerekli şartlar sağlanıyor. Sonuç olarak çocukların hayat boyu sürdürmeleri için canlı bir merak duygusu kazanmaları hedefleniyor.

Anne babalar STEM+A sistemini çocuklarının eğitimi açısından uzun vadeli bir hamle olarak görüyor. Gerçekten de, Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan son bilimsel araştırmalar, bu sistemin uygulandığı Amerikan okullarında bilim – teknoloji – sanat alanlarına ilgi duyan ve ilerleyen yıllarda bu alanlarda kendini geliştiren öğrenci sayısının arttığını ortaya koyuyor. Araştırmalara göre, aynı anaokulunda ve ilköğretim okullarında, sistem uygulanmaya başladıktan sonra öğrencilerin akademik başarısında gözle görülür bir artış sağlanıyor. Ayrıca bu sistem çerçevesinde eğitim alan çocukların lise ve üniversite tercihlerinde bilim – teknoloji – sanat alanlarını tercih ettiği görülüyor. Sistemin faydaları bununla da kalmıyor, henüz küçük yaşlarda bilim – teknoloji – sanat alanlarında çalışmalar yapan birçok çocuk bulunuyor.

STEM+A Eğitim Sistemi Uygulayan İzmir Anaokulu

Gelişen bilgi teknolojileri, geçmişe kıyasla, merak ettiğimiz konulara erişim için çok daha az efor sarf etmemizi sağlıyor. Ayrıca, doğru araçlar uygulandığında istediğimiz bilgiler arasında en güvenilir olanına erişebiliyoruz. Çocuk yaşta bu kazanımların edinilmesi, geleceğin dünyasında yaratıcılık düzeyi yüksek bireylerin yetişmesi için büyük önem arz ediyor. Bu yüzden çocuklarımızın eğitimini planlarken geleceğin dünyasında oluşacak teknolojik şartları göz önünde bulundurarak daha hassas davranmamız gerekiyor.

Bu hassasiyetten hareketle, sağladığı kazanımlar sebebiyle tüm dünyada popüler olan STEM+A sistemini uygulayan Çizgi Film Çocuk Evleri, İnciraltı anaokulu arayışında bulunan anne babalar için bulunmaz bir fırsat. STEM+A sistemi kapsamında interaktif eğitimler düzenleyen eğitim kurumunda çocukların analitik düşünce edinebilmesi için tüm şartlar bulunuyor. Hızlı tur, gez / birleş / ayrıl, top taşıma, Dans et konuş, İstasyon aktif öğrenme yöntem ve tekniklerinin yanı sıra Düşünme İstasyonu adlı keşif ve icat konseptli etkinlikte STEM+A sistemi uygulanıyor. Yaratıcı Drama ve Proje Çalışmaları ile zenginleştirilen öğretim programına sahip olan kurum, çocuklarının eğitim hayatını geleceğin dünyasını düşünerek planlayan anne babalar tarafından sıkça tercih ediliyor.