Kardeş İlişkileri

Kardeş İlişkileri

Yeni bir bebeğe daha sahip olma fikri ve ardından hamilelikle başlayan süreç, haberin diğer çocuğa nasıl verileceği, kardeşini istemezse ne olacağı gibi birçok kaygılı düşünceyi de beraberinde getirir.

Ancak bu tarz kaygılarınız büyük çocuğunuza, “yeni gelen kardeşte tehlike var” sinyali verir. Çocuğa “Kardeşin olsun mu?, Sana kardeş alalım mı?” gibi sorular sorulması, kararları sıklıkla değişen çocuğun bugün kardeş isterken yarın vazgeçebilmesi nedeni ile sakıncalıdır. Kardeşi doğduktan sonra istemediğinde ise “Ama sen istediğin için kardeş almıştık” gibi cevaplar daha da kötüdür. Bu kararın anne babaya ait olduğunu anlatmak en uygun olanıdır. Yeni kardeş haberi için en uygun dönem, karnınızın belirginleşmeye başladığı ve çocuğunuzun sizdeki fiziksel değişimden endişelenmeye başlamadığı dönemdir. Sade bir dille “Baban ve ben bir çocuk daha sahip olmaya karar verdik, artık 4 kişilik bir aile olacağız, bir kardeşin olacak ve sen de abla olacaksın.” demek yeterlidir. “Karnımda bir bebek var ve büyüyor, bu nedenle karnım da büyüyor. Zamanı gelince kardeşin doğacak” şeklindeki açıklamanız onu rahatlatacaktır. Olumsuz tepki vermesi oldukça doğaldır, bunu anlayışla karşılayın. Kardeşi olan arkadaşlarını örnek gösterebilir, kardeşlikle ilgili hikâyeler okuyabilirsiniz. Bebeğin bakımı ile ilgili konularda onun desteğine ihtiyaç duyacağınızı, sevginizin asla değişmeyeceğini belirtin. Kardeşe konulacak isim ve eşyalarını hazırlama konusunda fikrini alın.

 

Peki kardeş kıskançlığını en aza indirilebilmek için neler yapılabilir?

  • Birbirlerinden sorumlu olduklarını hissettirin.
  • Doğru model olun.
  • Koşulsuz sevin ve oldukları gibi kabul edin.
  • Birbirleriyle değil sadece kendisi ile kıyaslayın. “Bugün odanı daha güzel topladın” gibi.
  • Rekabet ortamı değil birlikte zaman geçirmekten keyif almalarını sağlayacak ortamlar yaratın.
  • Aralarındaki olumlu tutum ve davranışları takdir edin.
  • Taraf tutmayın, iyi bir gözlemci olun.
  • Küçük çocuğu kollayıp, büyük çocuğa “sen büyüksün idare et” gibi söylemlerden kaçının.
  • Birbirleri için resim yaptırabilir, sevgilerini anlatan eğlenceli kamera kaydı oluşturabilirsiniz.
  • Eşit değil, adil olun. Herkesin ihtiyaçları eşit değildir. Önemli olan ihtiyaçları gidermede adil olabilmektir.
  • “Biz en çok seni seviyoruz, onu sevmiyoruz” gibi cümleler size olan güvenini sarsacaktır.
  • Çocuklarınız arasında farklı tutumlar sergilemeyin. “Hayır”larınız iki çocuğunuz için de geçerli olmalıdır.

         

 

Ayrıca yakın yaşlardaki kardeşler ile hemcins kardeşlerde ortak ilgi alanları ve sosyal çevre nedeni ile çatışmanın daha yoğun olacağını unutmayın. İkizler ise birbirlerine düşkün görünse de daha yoğun rekabet duygusu yaşarlar. Sürekli aynı giysileri giydirmek başta olmak üzere tek çocukmuş gibi davranmak, farklı birey olma duygularını engellemektedir. Onlara ayrı bireyler olarak davranmak, kendi fikirlerine saygı duymak, birini diğerinin gölgesinde bırakmamak oldukça önemlidir.

 

Psikolog Hale ÖZKARA