0-6 Yaş Aralığının Kişiliğe Olan Etkisi

0-6 Yaş Aralığının Kişiliğe Olan Etkisi

William Arthur Ward’a göre “merak, öğrenme mumundaki fitildir”. Merak ateşi yandığında hayatın geri kalanında keşfetme arzusu geri döndürülemez biçimde kazanılmış demektir. Bu sebeple, çocuk yaşta merak ve keşiften duyulan hazların edinilmesi büyük önem taşır. Bu anlamda eğitimin rolü kritik bir noktadadır.  

Çizgi filmlerde öncü olan Walt Disney ve Disneyland'ın yaratıcısı, eğlence dünyasının kaderini değiştirdi. Thomas Edison'un icat ettiği elektrik ampulü, dünyadaki milyarlarca insanın hayatını değiştirdi. Albert Einstein’ın İzafiyet Teorisi, nükleer enerji gibi devrimci icatların temelini attı. Bu yenilikçileri kalabalıktan ayrı kılan şey, onları inovasyonları denemeye, keşfetmeye ve dünyaya katkıda bulunmaya iten yoğun bir meraktı. Öyleyse geleceğin dünyasını şekillendirmesini beklediğimiz bugünün çocuklarında merak duygusunun izini sürmeliyiz.

Neden 0-6 yaş aralığı çok önemlidir?

Merak ruhu her çocukta gizlidir ve 0-6 yaş arasında en güçlü seviyede bulunur. Çünkü çocuklarda hızlı beyin gelişimi bu aşamada gerçekleşir. Burada karşımıza çıkmasını beklediğimiz zorluk, şu anda beynin öğrenmeye en açık olduğu ve çocuğun öğrenmeye istekli olduğu bu ruhu uyandırmaktır, böylece beyin gelişimi için potansiyeli en üst seviyeye çıkarabiliriz.

Bir çocuğun bu biçimlendirici yıllarının, çocuğun büyümesi için bir çocuğun beyin gelişimi söz konusu olduğunda çok önemli bir aşama olduğunu ortaya koyan çok sayıda bilimsel araştırma bulunuyor.  Çocuk büyüdükçe beyin gelişiminde çeşitli eşikler de geride bırakılmış olur. Bu aynı zamanda dilsel beceriler, sosyal beceriler, bilişsel beceriler, duygusal beceriler ve motor gelişim becerileri gibi birden fazla becerinin aynı anda geliştirilmesi için bir aşamadır. Bu aşamadaki her deneyimin, beyin hücreleri arasındaki sinir bağlantılarını çoğalttığı söylenir ve tekrarlayan deneyimlerin, bu bağlantıları güçlendirdiğine inanılır. Bu nedenle öğrenme fırsatları en üst düzeye çıkarılmalıdır.

0-6 Yaşta Beyin Gelişimi

Beynin farklı bölümleri zihnin çeşitli işlevlerinden sorumludur. Buna göre, beynin, bütünsel bir gelişim olabilmesi için doğru deneyimlerle beslenmesi gerekir. Sağlanacak öğrenme fırsatlarının zamanlaması aynı zamanda erken çocukluk gelişimi için de önemli bir husustur, böylece öğrenme, beyin hücrelerinin beynin ilgili alanlarındaki gelişim aşamaları ile paralel bir yapıdadır.

İnsan beyni en az 5 ana bölümden oluşur ve her bölüm çeşitli becerilerden veya bölümlerden sorumludur. Araştırmalar, bir çocuğun beyin gelişimi için bize sağlam kilometre taşları sağlar. Bazı örneklere hızlıca bir göz atalım:

 

  • Örneğin denge, ritim, koordinasyon gibi fonksiyonlardan sorumlu olan Cerebellum'un doğumun ilk bir yılında büyüklüğü üçe katlandığı ve bu nedenle kaba ve ince motor becerilerinin gelişimi için çok önemli bir dönem olduğu söylenir.

  • Öte yandan Occipital Lob, Görsel hafızanın anlaşılmasından ve saklanmasından sorumludur ve ilk altı ay boyunca, beyindeki hücrelerin, renkleri, şekillerin tanıtılması için çok önemli bir aşama olan görsel korteksi oluşturması için yeterince gelişeceği tespit edilmiştir.

  • Düşünme, Problem çözme, Akıl yürütme, Organize Etme ve Sosyal Davranış, Frontal Lob'un 18 ay - 2 yıl arasında büyümesi beklenen fonksiyonlarının tümüdür.

  • Aynı şekilde, Geçici Lobun İşittiği İşitsel Dil, Bellek ve Duygular ve Parietal Lobun Sürdüğü Tat, Dokunma ve Koku gibi Duyusal bilgiler, gelişim için kendi kilometre taşlarına sahiptir ve bu nedenle doğru türden deneyimler için doğru fırsatlar yaratılmalıdır.

Modern Eğitim Yaklaşımında Anaokulu

Modern eğitim yaklaşımı, bunların hepsini sadece erken çocukluk öğreniminin son derece önemli yönleri olarak kabul etmekle kalmaz, aynı zamanda çocukların bu yıllarda sahip oldukları öğrenme için muazzam ve güçlü bir arayışı yakalamak için gerekli olan şartları hazırlar. Modern eğitim yaklaşımının erken çocukluk çözümleri, bu unsurları 0-6 yaş grubu arasında yapılandırılmış bir ortamda telkin edilmesi gereken ve matematik gibi temel öğrenme konularının yanı sıra Pratik yaşam becerileri, Dil becerileri, Duyusal beceriler ve Kültürel beceriler içeren çeşitli kavramlarda içermektedir: Matematik, sanat, bilim, teknoloji.

Modern Eğitimde STEM+A Sistemi

Modern yaklaşımın öncüleri arasında gösterilen STEM+A sistemi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok İzmir anaokulu ve kreşte aktif olarak uygulanıyor. İngilizce Science, Technology, Engineering ve Math (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) kavramlarının baş harflerinden oluşan bir kısaltma olan STEM ile çocukların merak duyguları oldukça erken yaşta uyarılıyor. Böylece, merak ettikleri konuyu araştırmaları, kendi çabalarıyla sonuca ulaşmaları ve problem çözme becerileri kazanmaları hedefleniyor. ABD’de ortaya çıktıktan sonra başta Avrupa Birliği olmak üzere çok sayıda ülkede tercih edilmeye başlayan STEM+A sisteminde ezberci yaklaşımın yerini interaktif bir öğrenme tekniği alıyor. Bu sistemle Bilim – Teknoloji – Mühendislik ve Matematik alanlarında analitik düşünce yapısının anaokulu ve kreş yaşındaki çocuklarda yerleşmesi adına araştırma isteği, yaratıcılık ve merak duygusu teşvik ediliyor. Bu şekilde çocukların problem çözme yeteneğinin gelişmesi amaçlanıyor.

STEM+A Sistemini Uygulayan İzmir Anaokulu

İzmir anaokulu ve kreş arayışında olan anne babalar modern eğitim yaklaşımını benimseyen eğitim kurumlarını tercih ediyor. İzmir kreş çağındaki çocuklar için STEM+A sistemi ile sıra dışı kalitede bir eğitim verilen yerlerin başında geliyor. İzmir kreş ve anaokulları STEM+A eğitim sistemi ile küçük yaştaki çocukların analitik düşünce kazanırken sanatsal becerilere de aşina olması adına çalışmalar yapıyor. Bu yaklaşımı uzun zamandır sürdüren Çizgi Film Çocuk Evleri, İnciraltı anaokulu arayışında olan ailelerin tercih ettiği kurumların başında geliyor. STEM+A eğitim sistemi çerçevesinde çocukların merak ve araştırma duygusunu besleyen interaktif eğitimler planlayan kurumda çocukların analitik tarzda düşünce yapısına küçük yaşta ulaşılabilmesi için alanında uzman eğitmenler görev alıyor. Çizgi Film Çocuk Evleri ve uygulanan eğitim metotları hakkında detaylı bilgi almak için info@cizgifilm.com.tr adresinden ve 0232 285 72 25 – 0232 224 28 11 nolu telefonlardan erişim sağlayabilirsiniz.