0-3 Yaş Aralığı Keşif Dönemi

0-3 Yaş Aralığı Keşif Dönemi

Yaşamın ilk üç yılında insanlar, temel anlamda kendi kendine yardım ve mobilite becerilerini edinir ve nihayetinde çoğunlukla fiziksel bağımlılıktan kurtulur. Kesin zaman çizelgesi çocuktan çocuğa farklılık gösterse de, tüm yeni doğanlarda kademeli bir ilerleme ve gelişme gözlenir. Fiziksel bağımlılıktan kurtulma ve bazı zihinsel becerilerin edinilmesi ise keşif dönemi olarak adlandırılan bir süreçle gerçekleşir. İzmir kreş arayışında bulunan aileler çocukların en kritik dönemi olan keşif dönemini en iyi şekilde planlamak için internet üzerinde araştırma yapıyor.

Doğum – 3 Ay  

Bu dönemde bebekler kaslarını ve hareketlerini kontrol etmeyi öğrenir. Motor kontrolü baştan gelişir; bu gelişim kollardan bacaklara ve ardından ayaklara doğru hareket eder. İlk başta, çocukların hareketleri doğada yansıtıcı bir niteliktedir. Örneğin, yanaklarına hafifçe vurduğunuzda başını yana çevirir. Motor gelişim devam ederken, bebekler çevreleriyle etkileşime girmeyi öğreneceklerdir. Bir ay sonra, bebek sırt üstü veya göbek üstüne uzanırken başını yana çevirebilir; ellerini ve kollarını hareket ettirebilir.

3 ila 6 Ay

Bebek ilk yarı doğum gününe yaklaştığında motor hareket gelişmeye devam eder. 3 aylık bir çocuk, karnına ya da sırtına uzandığında bacaklarını tekmeler ve oyuncaklara vurur ve kısa süreliğine bu olayı kavrar. 3 ile 4 ay arasında ilk önce göbekle yuvarlanmalı. 6. aydan sonra karnı üzerinde yuvarlanacaktır.

6 ila 12 Ay

Bir bebek ilk doğum gününe yaklaştığında, motor becerileri gelişmeye devam eder ve etrafındaki dünyayı keşfetmeye başlayabilir. 6 aylıkken, ortalama bir bebek desteksiz olarak oturmaya başlayabilir ve 7-8 aylık desteklerle ayakta durmaya başlar. 8.5 ay itibariyle, bebekler ellerini ve dizleri ile sürünmeye başlar ve yaklaşık 9 ayda yardımla yürümeye başlarlar. Tek başına durma yeteneği biraz daha uzun sürer. Bu dönem yaklaşık 11 ayı bulabilir.

12 ila 24 Ay

12 aylıkken ortalama bir bebek kendi başına birkaç adım atabilir. 13 ila 15 ay arasında, yürüme becerileri artar ve bir oda boyunca yardımsız olarak yürümeye başlar. Topları tekmelemek ve fırlatmak gibi hareketler 18 ay civarında başlar ve bu dönemde bebekler koşmaya başlayabilir, merdivenlerden yardım alarak tırmanmaya başlayabilir ve oyuncakları itici gücün etkisiyle oyun becerilerine katabilir.

 

24 - 36 Ay

2 ile 3 yaşları arasında denge gelişir ve yürümeye başlayan çocuk daha yumuşak bir şekilde yürür. Bu süre zarfında kısa bir süre ayakta durmayı, geriye doğru yürümeyi ve sessizce yürümeyi öğrenir. Ortalama bir çocuk 2 yaşına kadar yerinde zıplayabilir ve 3 yaşına kadar nesnelerin üstünden atlayabilir. 30 ve 34 aylar arasında, küçük çocuklar elle tutulmadan veya korkuluk kullanmadan ayakları değişerek merdivenlerden yürümeye başlar. Oyun alanında biraz yetenek görmeye başlayacaksınız ve çocuklar standart oyun ekipmanları ile koşup oynayabilirler. Çocuklar yaşlandıkça oyun süresi gözle görülür biçimde artış sağlar ve 3 yaşına girene kadar çocuk üç tekerlekli bir bisiklet sürebilecek duruma gelir.

Bebeklerde Öğrenme Süreci

Tüm Bebekler öğrenme süreci açısından hazır biçimde doğar, beyinleri kullanma yoluyla gelişir. Bu nedenle, çocuğunuzun oynaması ve öğrenmesi için birçok yol sağlayan birçok farklı aktiviteye sahip olan teşvik edici bir ortam sağlamalısınız. Ayrıca öğrendiklerini uygulamak için birçok şansa ihtiyacı var. Bebekler ve küçük çocuklar, ana bakıcılarıyla sıcak, etkileşimli ve duyarlı ilişki sağladıklarında en iyi biçimde öğrenirler. Bu sebeple, çocuğun ilk senelerde deneyimleyeceği öğrenme sürecinde kritik bir rolünüz bulunur. Siz çocuğunuzun ilk öğretmeni sizsiniz ve çocuğunuz büyüdükçe sizden öğrenmeye devam edecek.

Çocuğun sizinle ve diğer aile üyeleriyle kurduğu ilişkiler - örneğin, erken çocukluk eğitimcileri - çocuğunuzun sağlıklı biçimde öğrenmesinin temel taşıdır. Bu insanlarla oynamak, konuşmak, dinlemek ve etkileşimde bulunmak için çok zaman harcanması, çocuğunuzun iletişim kurmak, düşünmek, problem çözme, hareketli ve diğer insanlarla ve çocuklarla birlikte olma gibi ihtiyaç duyduğu becerileri öğrenmesine yardımcı olur.

Keşif Döneminde Ailenin Rolü

Çocuğunuz çevresi ile aktif olarak etkileşime girerek en iyisini öğrenir. Bu dönemde aşağıdaki olaylar yer alır:

  • Sesleri dinlemek, sesleri yapmak ve şarkı söylemek

  • Keşif - örneğin, ağzına bir şeyler koymak, bir şeyleri sallamak ve bir şeyleri döndürmek

  • Sorular sormak - örneğin, “Peki neden?”

  • Su, kum veya kir gibi dokular, nesneler ve malzemelerle denemeler yapmak

  • Tüm duyularını harekete geçiren şeyler yapmak - dokunma, tat, koku, görme ve duyma.

Çocuğunuzun keşif dönemine aşağıdaki şekillerde katılabilir, ona yardımcı olabilirsiniz:

  • Okumak / incelemek için kitap seçimi

  • Kitaplardaki resimlere işaret

  • Oynamak için nesneler ve oyuncaklar seçme

  • Akşam yemeğinde sebze toplama

  • Kekler için un ölçmek

Bu örnekler elbette artırılabilir. Önemli olan çocuğunuzu keşif sürecine ebeveyn olarak aktif katılım sağlamanızdır. Çocuğunuz birçok farklı aktiviteyi deneme şansına sahipse, öğrenmesi için pratik yapma şansı verin. Örneğin, çocuğunuzun içeride ve dışarıda, fiziksel olarak aktif veya sessiz, serbest oyun veya daha fazla yapılandırılmış vb. etkinliklere sahip olması önemlidir.

Çocuğunuzun öğrenme için desteğinize ihtiyacı var. Örneğin, bazen ne yapacağını veya yapması gerektiğini sizin ona göstermenizi isteyebilir. Ama ona aradığı tüm cevapları vermenize gerek yok. Çocuğunuzun hatalar yapmasına ve kendisinin dünya düzeninin nasıl işlediğini öğrenmesine izin vermek, öğrenmenin önemli bir parçasıdır. Çok çalıştığında övgü ve cesaretlendirmeniz ilgisini çekecektir.

Keşif Döneminde Eğitimin Rolü

0-3 yaş aralığını tanımlarken sıklıkla kullanılan bu keşif döneminin sağlıklı geçmesi, çocuğun hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi açısından hayati öneme sahiptir. Bu dönemde alınan eğitim, gelecek açısında temel bir role sahiptir. Çocuğun keşfetmesine yardımcı olunduğunda sürecin doğru şekilde geçirilmesi kolaylaşır. Bu anlamda, kreşlerde verilen temel eğitimler titizlikle geliştirilmeli ve verilmelidir.

Keşif döneminin hassasiyetinin bilincinden hareketle, çocuğun keşif ve öğrenim sürecini interaktif etkinliklerle desteklemek için kreşlerin büyük önemi bulunuyor. Bu özelliklere sahip İzmir anaokulu arayışında bulunan anne babalar, tüm dünyada popüler olan STEM+A sistemini uygulayan Çizgi Film Çocuk Evleri’ni tercih ediyor. Hızlı tur, gez / birleş / ayrıl, top taşıma, Dans et konuş, İstasyon etkinliklerinin yanı sıra Düşünme İstasyonu adlı keşif ve icat konseptli etkinlikte STEM+A sistemi uygulanıyor. Çizgi Film Çocuk Evleri ve uygulanan eğitim metotları hakkında detaylı bilgi almak için info@cizgifilm.com.tr adresinden ve 0232 285 72 25 – 0232 224 28 11 nolu telefonlardan ulaşım sağlayabilirsiniz.